Wat is de Babytheek?

Wat is een Babytheek?
Een Babytheek is een uitleendienst voor babyspullen. Eigenlijk een soort van bibliotheek voor spullen die een baby nodig heeft of de ouders gebruiken in de eerste 12 maanden na de geboorte.

Een Babytheek maakt kwalitatieve babyspullen toegankelijk door middel van een uitleensysteem. Jonge gezinnen die lid zijn van de Babytheek kunnen op een leuke en toegankelijke manier spullen ontlenen om te testen en te gebruiken om vervolgens weer terug te geven zodat iemand anders er iets aan heeft. Daarnaast zet het project in op sociale contacten, duurzaamheid en sociale inclusie. De Babytheek streeft naar leefbare, duurzame en sociale buurten.

Dit filmpje geeft je een impressie van de eerste Babytheek van het land. 

Wat zijn de voordelen van een Babytheek?
Alle ouders zullen het herkennen: we verwachten een kindje “hoera en wat spannend”, maar ook “help, wat hebben we allemaal nodig?” En dan begint de zoektocht, de kooptocht en ook de grote vragen ‘heb ik dit echt allemaal nodig straks’? Want voor je het weet staat je appartement of huis vol met spullen waarvan anderen zeggen dat het handig kan zijn, nuttig is, absoluut noodzakelijk of makkelijk voor af en toe. En eigenlijk allemaal maar voor even, want een baby groeit ontzettend snel.  In sommige garages of zolders staan spullen te wachten tot een volgende geboorte of een neefje of nichtje dat nog moet komen. Bovendien heeft niet iedereen een ruim netwerk om op terug te vallen en babyspullen door te krijgen. Een Babytheek biedt een oplossing aan deze noden.

fairbaby-98

  1. Je krijgt toegang tot een kwaliteitsvolle en duurzame babyspullen die je vaak maar kort nodig hebt(zoals babybadje, verkleinkussen maxicosy, borstvoedingskussen, babybadje, babycook, wippertje, buggy, …)
  2. We bieden een mogelijkheid om producten te testen (niet iedere baby vindt een draagzak fijn)
  3. We verkleinen de afvalberg. Gebruikte babyspullen worden niet weggegooid maar krijgen een nieuw leven.
  4. We bieden een oplossing voor mensen die klein wonen. Je wint plaats in huis door enkel spullen te lenen die je op dat moment nodig hebt. Wat je niet meer nodig hebt, breng je terug naar de Babytheek.
  5. We brengen jonge gezinnen in contact met een concreet voorbeeld van gebruik in plaats van bezit. Het ondersteunt het delen van goederen van jongs af aan. 
  6. Het is  goed voor je portemonnee. Je hoeft geen dure babyuitzet meer aan te schaffen.
  7. We creëren een ontmoetingsplek voor jonge ouders.

Voor wie is de Babytheek?
Iedereen kan lid worden van de Babytheek. De Babytheek is er voor ouders en grootouders, arm of rijk, nieuw samengestelde gezinnen of alleenstaanden, minimalisten en uitprobeerders, …  Als lid heb je toegang tot heel wat kwalitatieve babyspullen!

Babytheken in Vlaanderen
In november 2018 ontvingen we goed nieuws van Vlaanderen Circulair. Met hun steun gaan we allereerst onderzoeken of het Babytheek concept past binnen Huizen van het Kind. In tweede instantie gaan we samen met de betrokken Huizen van het Kind een aantal Babytheken opstarten in verschillende delen van Vlaanderen.

VC logo liggend NL