Brussel Helpt voor Babytheek Brussel

BRUZZ brengt het nieuws uit Brussel − online, op radio en tv en in print. Elk jaar zet BRUZZ samen met lokale partners een grote solidariteitsactie op onder de noemer Brussel Helpt. De opbrengst gaat steeds naar een organisatie die een antwoord biedt op een grootstedelijke uitdaging. In 2019 haalde Brussel Helpt meer dan 50.000 euro op voor Douche Flux, een organisatie die werkt aan de herintegratie van mensen in bestaansonzekerheid, dakloos of niet, met of zonder papieren, van hier of van elders… In 2020 zet Brussel Helpt z’n schouders onder de uitbreiding van Babytheek Brussel. Zo zullen meer jonge Brusselse gezinnen gebruik kunnen maken van een laagdrempelige uitleendienst voor babyspullen.

Sarah Van Riel en Eva van Velzen van de Babytheek zijn heel blij met die keuze. In de BRUZZ-studio verklaarde Sarah: “Dit voelt als een enorme erkenning voor het werk dat we tot nu geleverd hebben. Al ruim een jaar voelen we de noodzaak om het project uit te breiden in Brussel. Dankzij Brussel Helpt kunnen we meer Babytheken in Brussel openen!”

Groot succes sinds opstart

Een Babytheek is een uitleendienst van kwalitatieve babyspullen. Bij de Babytheek kun je alle materiaal lenen voor de zorg van je kindje. Dat materiaal, zoals een badje, een autostoel, een park of een speeltapijt, heb je vaak maar voor een korte periode nodig, waardoor lenen al snel een verstandiger keuze lijkt, zowel uit financiële als ecologische overwegingen. De Babytheek werkt met een abonnement en richt zich op een heel brede doelgroep: ouders, grootouders, pleegouders, arm of rijk, nieuw samengestelde gezinnen of alleenstaanden, expats…

In 2018 opende de eerste Babytheek in Elsene-Brussel als proefproject van het Gemeenschapscentrum Elzenhof en Netwerk Bewust Verbruiken. In 2019 en 2020 kreeg die Babytheek navolging wel 10 verschillende plaatsen in Vlaanderen. Ondertussen barst de Brusselse Babytheek Elzenhof uit z’n voegen.

Uitbreiding zeer welkom

Tot vandaag is Babytheek Elzenhof in Elsene de enige in het Brussels Gewest. De initiatiefnemers zien de interesse voor de uitleendienst groeien, met ‘Babytheek Brussel’ willen ze de uitleendienst ook introduceren in andere delen van de stad. Onder meer in de Kanaalzone (Anderlecht-Molenbeek), de zone Noord (Jette-Laken) en Schaarbeek zoekt Babytheek Brussel een samenwerking op met lokale sociale partners en vrijwilligers. Het uitreiken naar kwetsbare gezinnen en de formule van ‘sociale abonnementen’ staan daarbij centraal.

Doe je mee?

Wil je meedoen met Brussel Helpt en Babytheek Brussel steunen?

Vanwege de aanhoudende coronacrisis kan “de Grootste Spaghettislag ter Wereld” van BRUZZ & co (gepland op 28 november in take-away versie) niet doorgaan. Mensen die al een spaghetti besteld hadden, kunnen hun geld terugvragen of omzetten naar een donatie. Ook wie zich nog niet had aangemeld, kan Brussel Helpt en dus Babytheek Brussel blijven steunen.

Je kunt een donatie doen. Wist je dat je met een bijdrage van 20 euro al een een Babytheek-jaarabonnement covert voor een Brussels gezin in financiële problemen?

Alvast veel spullen ingezameld

Brusselaars konden Babytheek Brussel ook een duw in de rug geven door goede babyspullen te doneren op “de Grootste Inzamelactie van Babyspullen ter Wereld“. Die actie vond plaats vrijdag 6 en zaterdag 7 november 2020 op 16 verschillende plaatsen in Brussel.

De inzamelactie was een groot succes. De initiatiefnemers konden een vrachtwagen vol babyspullen ophalen. “Hiermee kunnen we een mooie catalogus maken voor de nieuwe babytheek die we willen opstarten”, zei Sarah Van Riel van de Babytheek Brussel daarover. “Onze grote droom is om in elke gemeente een babytheek te hebben, zodat elk gezin toegang heeft tot de babytheek.

Videoverslag door BRUZZ – klik hier
Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is schermafbeelding-2020-11-16-om-15.29.54.png