Brussel Helpt voor Babytheek Brussel

BRUZZ brengt het nieuws uit Brussel − online, op radio en tv en in print. Elk jaar zet BRUZZ samen met lokale partners een grote solidariteitsactie op onder de noemer Brussel Helpt. De opbrengst gaat steeds naar een organisatie die een antwoord biedt op een grootstedelijke uitdaging. In 2019 haalde Brussel Helpt meer dan 50.000 euro op voor Douche Flux, een organisatie die werkt aan de herintegratie van mensen in bestaansonzekerheid, dakloos of niet, met of zonder papieren, van hier of van elders… In 2020 zet Brussel Helpt z’n schouders onder de uitbreiding van Babytheek Brussel. Zo zullen meer jonge Brusselse gezinnen gebruik kunnen maken van een laagdrempelige uitleendienst voor babyspullen.

Sarah Van Riel en Eva van Velzen van de Babytheek zijn heel blij met die keuze. In de BRUZZ-studio verklaarde Sarah: “Dit voelt als een enorme erkenning voor het werk dat we tot nu geleverd hebben. Al ruim een jaar voelen we de noodzaak om het project uit te breiden in Brussel. Dankzij Brussel Helpt kunnen we meer Babytheken in Brussel openen!”

Groot succes sinds opstart

Een Babytheek is een uitleendienst van kwalitatieve babyspullen. Bij de Babytheek kun je alle materiaal lenen voor de zorg van je kindje. Dat materiaal, zoals een badje, een autostoel, een park of een speeltapijt, heb je vaak maar voor een korte periode nodig, waardoor lenen al snel een verstandiger keuze lijkt, zowel uit financiële als ecologische overwegingen. De Babytheek werkt met een abonnement en richt zich op een heel brede doelgroep: ouders, grootouders, pleegouders, arm of rijk, nieuw samengestelde gezinnen of alleenstaanden, expats…

In 2018 opende de eerste Babytheek in Elsene-Brussel als proefproject van het Gemeenschapscentrum Elzenhof en Netwerk Bewust Verbruiken. In 2019 en 2020 kreeg die Babytheek navolging wel 10 verschillende plaatsen in Vlaanderen. Ondertussen barst de Brusselse Babytheek Elzenhof uit z’n voegen.

Uitbreiding zeer welkom

Tot vandaag is Babytheek Elzenhof in Elsene de enige in het Brussels Gewest. De initiatiefnemers zien de interesse voor de uitleendienst groeien, met ‘Babytheek Brussel’ willen ze de uitleendienst ook introduceren in andere delen van de stad. Onder meer in de Kanaalzone (Anderlecht-Molenbeek), de zone Noord (Jette-Laken) en Schaarbeek zoekt Babytheek Brussel een samenwerking op met lokale sociale partners en vrijwilligers. Het uitreiken naar kwetsbare gezinnen en de formule van ‘sociale abonnementen’ staan daarbij centraal.

Doe je mee?

Wil je meedoen met Brussel Helpt en Babytheek Brussel steunen?

Op zaterdag 28 november 2020 zetten BRUZZ en co “de Grootste Spaghettislag ter Wereld” op. Dan wordt er op verschillende locaties in Brussel spaghetti gekookt én gegeten om geld in te zamelen. Vanwege de coronacrisis wordt het een take-away editie… Je kunt spaghetti bestellen of zelf spaghetti maken.

Maar er is nog een 3de manier om te steunen: schenk een jaarabonnement voor de Babytheek Brussel ter waarde van 20 euro.

Alle info op brusselhelpt.be

Heb je spullen te geef?

Je kunt Babytheek Brussel ook helpen met de opstart van nieuwe uitleendiensten door goede babyspullen te doneren. Daarom organiseert Brussel Helpt ook “de Grootste Inzamelactie van Babyspullen ter Wereld“: op vrijdag 6 en zaterdag 7 november 2020, op 16 verschillende plaatsen in Brussel.

Wat kun je doneren? Kwaliteitsvolle spullen die nog in goede staat zijn en “nog enkele rondjes” mee kunnen. We denken aan een draagdoek, wippertje, babyfoon, reisbedje, co-sleeper,… Dus geen kleertjes of speelgoed.

Op de site van Brussel Helpt vind je handig lijstje van spullen die heel erg welkom zijn bij de Babytheek. Je vind er ook alle inzamelpunten en wanneer je er terecht kunt.