Op bezoek bij Babytheek Lennik

Eind juni opende Babytheek Lennik. Die uitleendienst voor babyspullen werkt nauw samen met de tweedehands kledingwinkel ‘RecyKleer’. Beide zijn er gekomen op initiatief van de gemeente.
Jolanke Decrick, maatschappelijk assistente OCMW Lennik, gaf ons uitleg en een rondleiding.

Hoe werken Babytheek Lennik en RecyKleer samen?

We delen een winkelruimte, een opslagruimte én vrijwilligers. Verder kunnen we samen een breder publiek aantrekken. Jonge gezinnen op zoek naar betaalbare babykledij komen hier in aanraking met de werking van de Babytheek, en omgekeerd.

Hoe is de opstart van de nieuwe Babytheek hier verlopen?

Het idee om een Babytheek te starten in Lennik komt van een bestuursmedewerker van de gemeente. Ze had gehoord over het het concept, diende op eigen houtje een subsidieaanvraag in, kreeg ondersteuning en ging dan aankloppen bij de OCMW-collega’s. Op dat moment kwam ik net uit zwangerschapsverlof; ik pikte het idee met plezier op.

De Babytheek kwam aanvankelijk nogal moeilijk op gang. Vanwege de corona-crisis hebben we ook een tijdlang de deuren moeten sluiten. Ondanks die lastige opstart hebben we nu al onze doelstelling bereikt qua ledenaantal voor het eerste jaar. Daar zijn we zeker trots op.

Wat maakt het succes van de Babytheek?

We hebben gemerkt dat de beste promotie voor de Babytheek de mond-tot-mond reclame is, gevolgd door communicatie via sociale media. Natuurlijk publiceren we ook informatie in het gemeenteblad en je kunt het Babytheek-logo ook spotten op de grote led-schermen tijdens de wekelijkse markt in het centrum.

De Babytheek blijkt een meerwaarde voor de hele omgeving. Maar –voor wie het Pajottenland niet zou kennen– alles ligt hier wel vrij ver uit elkaar. Daarom is het goed dat er later dit jaar nog een Babytheek bij komt in de buurt: Babytheek Bever – Galmaarden – Herne (opening voorzien in najaar 2021).

De Babytheek en RecyKleer tellen momenteel 12 vrijwilligers, wat toch al een behoorlijk aantal is. Die mensen hebben al een goede band. Dat komt de motivatie en het enthousiasme enkel maar ten goede.

Omdat beide initiatieven verbonden zijn aan het OCMW, worden de vrijwilligers van daaruit goed omkaderd. Ze zijn welkom op activiteiten zoals de nieuwjaarsreceptie, ontvangen een bedankingskaartje tijdens de week van de vrijwilliger enz. Een toffe, hechte groep mensen die de dagelijkse werking van de Babytheek in handen nemen, is een absolute meerwaarde voor iedereen.

Wat brengt de toekomst?

We zouden graag uitgroeien naar een werking met 50 leden. Daarvoor zou de catalogus met babyspullen nog moeten uitbreiden. Daar zijn we volop mee bezig.

Dankjewel voor jullie inzet. Veel geluk nog!

Tekst / foto’s: Jana Van Opstal – 24 februari 2021