Op bezoek in Babytheek Asse

Babytheek Asse in het Huis van het Kind & Sociaal Huis Asse is open sinds 7 oktober 2020, enkele maanden later dan verhoopt.
Wij gingen op bezoek en ontmoetten Lotte Verbeyst, coördinator van het Huis van het Kind Asse, Sigrid Van den Berghe, coördinator kinderarmoedebestrijding bij OCMW / Sociaal Huis en stagiaire Riet. Voor Riet was de opstart van Babytheek Asse het thema van haar Bachelor-project. Lotte en Sigrid vertellen dat Riet het grootste deel van de voorbereiding op zich nam; ze ging er helemaal voor!

De Babytheek startte op in volle coronacrisis, hoe is dat verlopen?

Opstarten tijdens corona was niet evident. In de loop van 2020 zijn enkele medewerkers van het Huis van het Kind uitgevallen door Covid. Het project kwam daardoor in tijdnood. De opening verschoof noodgedwongen naar het najaar. Ook dan was een feestelijke opening nog niet aan de orde.

Lid worden en spullen afhalen en terugbrengen kon alleen op afspraak. Sommige jonge ouders voelden zich niet comfortabel bij het lenen van spullen tijdens een pandemie.
Toch wisten we stap voor stap enthousiasme te wekken voor het project.

Wat maakt het succes van Babytheek Asse?

De Babytheek vond onderdak in het gebouw van het Huis van het Kind, waar ook Kind en Gezin en het OCMW / Sociaal Huis gevestigd zijn. Dat is een grote troef. Heel wat jonge ouders kennen de plek, ook voor kwetsbare gezinnen is de drempel laag. De locatie draagt dus zeker bij tot de populariteit van de Babytheek.

Het opstartpakket en de begeleiding door Netwerk Bewust Verbruiken (inmiddels De Transformisten) waren een grote hulp. Dat het hele team van het Huis van het Kind Asse zich enthousiast inzet voor de groei van de Babytheek is ook belangrijk.

Wat brengt de toekomst?

Van zodra de omstandigheden dat toelaten, willen we ook zonder afspraak werken een open ontmoetingsruimte creëren voor ouders en kinderen. Daar willen we bijhorende thematische vormingen en workshops organiseren.

In de toekomst willen we ook graag met vrijwilligers samenwerken om de werking van de Babytheek uit te bouwen.

Dankjewel voor het enthousiasme. We wensen jullie nog veel succes!

Tekst / foto: Jana Van Opstal – 15 februari 2021