Op bezoek bij Babytheek Kortrijk

Babytheek Kortrijk is officieel open sinds oktober 2019, met de nodige persaandacht. In de maanden voordien was het team al aan het proefdraaien. Zo was de Babytheek helemaal klaar voor een vliegende start. En die start heeft de Babytheek niet gemist… Op de openingsdag werden al meteen 20 gezinnen lid. Ook de dagen nadien was er regelmatig een wachtrij aan de Babytheek in de Deelfabriek.
Lisa De Meyer, projectverantwoordelijke Team Welzijn van de Stad Kortrijk en trekker van de Babytheek, vertelt ons meer over de werking tijdens ons bezoek aan de Deelfabriek Kortrijk.

Heeft de Babytheek nog altijd zo veel succes?

Absoluut. Het afgelopen jaar liep het ledenaantal op tot 80. Het gebeurt wel eens dat we niet alle nodige spullen in voorraad hebben, maar dan zoeken we telkens een oplossing. 

We blijven ook donaties van babyspullen ontvangen, zowat wekelijks. Omdat we veel ruimte ter beschikking hebben hier in de Deelfabriek, kunnen we onze catalogus blijven uitbreiden. Als het even krap wordt, geven we spullen door aan de Kringwinkel.

Kun je meer vertellen over deze locatie, de Deelfabriek?

De Deelfabriek Kortrijk speelt in op de groeiende trend van deel- en hergebruikeconomie. Het is de verzamelplek voor een tiental initiatieven: deelinitiatieven en andere projecten rond lokaal en duurzaam consumeren.

Naast de Babytheek vind je er een ruilwinkel voor kinderkleren (‘Swop & Go’), een deel- en ruilwinkel voor sportkledij (‘Sportrijk’), een instrumentheek, een fietskeuken enz.

Wat is er bijzonder aan Babytheek Kortrijk?

Babytheek Kortrijk bereikt relatief veel kwetsbare gezinnen (tot 95% van de leden). De Stad Kortrijk biedt hen een abonnement aan via het UiTPAS-systeem. Het Team Welzijn van de Stad zorgt voor de nodige omkadering, bijvoorbeeld wanneer gezinnen ook gebaat zijn bij contextbegeleiding en crisishulp.

Dat heeft een impact op het aanbod. Om gezinnen met een klein budget tegemoet te komen, zorgt Babytheek Kortrijk er bijvoorbeeld voor dat er naast babyspullen (zoals een badje, wippertje, flessenwarmer) ook heel wat speelgoed (zoals een speelmat of boekjes) beschikbaar is.

Werken jullie ook met vrijwilligers?

Momenteel heeft Babytheek Kortrijk maar één vrijwilliger, maar wat voor een!

We delen de passie voor dit initiatief en willen de jonge ouders en kinderen zo goed mogelijk helpen. Dat zorgt voor een goede dynamiek. We gaan samen voor hetzelfde doel.

Wat brengt de toekomst?

Hopelijk raken we stap voor stap uit de coronacrisis. De Deelfabriek moest een tijdlang de deuren sluiten. We ontwikkelden diensten op afspraak. Maar we missen gezelligheid en spontane ontmoetingen.

In 2022 zal de Deelfabriek kunnen verhuizen naar een groter pand: een oude brandweerkazerne. Daar zullen nog meer projecten een onderdak vinden, onder meer een sociale kruidenier en een lokaalmarkt. En we zullen er volop kunnen investeren in de ontmoetingsfunctie. Daar kijken we naar uit!

Dat is een mooi vooruitzicht. Dankjewel voor jullie goede zorgen!

Tekst / foto’s: Jana Van Opstal – 5 februari 2021